20 iulie 2021

Bătrânul cu pălărie de paie



Eu și soțul meu suntem împreună de 10 ani. Avem doi copii minunați, dar, din păcate, fiul mai mare din prima căsătorie a soțului, s-a „străduit constant să ne despartă. Astfel, după multe dificultăţi îndurate, m-am întors la părinții mei într-un apartament cu două camere împreună cu cei doi copii.

În duminica următoare am mers la biserică, la Sfânta Liturghie. Părintele slujitor de acolo, Maxim, mi-a recomandat să cumpăr icoana Sfântului Spiridon și să citesc Acatistul sfântului în faţa icoanei. Minunea nu a întârziat să apară!

Sfântul m-a auzit, pentru că m-am rugat lui cu toată inima. La un moment dat, soțul îmi telefonează şi îmi spune: „Caută un apartament, pe care să-l cumpărăm şi să ne mutăm acolo”.  

Am început să caut, dar multe oferte sau întâlniri cu agenţii imobiliari se anulau în circumstanţe ciudate. Pentru mijlocirea Sfântului Spiridon, Dumnezeu ne-a protejat de persoane dubioase, aşa cum am realizat noi mai târziu.

Într-o zi, trebuia să fac o călătorie lungă cu trenul. Intru în vagon şi mă aşez la locul meu, iar în compatimentul de vizavi văd un bătrân. Era o vreme destul de rece, încât mi-a atras atenţia faptul că dânsul purta sandale în picioare, pe cap avea o pălărie de paie şi îi lipsea orice fel de bagaj.  

Când, în sfârşit, trenul a pornit, am început să am tot felul de stări: lacrimile îmi şiroiau necontenit, m-a cuprins o stare de umilinţă şi compasiune pentru fiul mai mare al soţului meu şi l-am putut ierta pentru tot ce ne-a făcut.

De asemenea, mă căiam pentru toate păcatele mele (era Postul Mare, chiar înainte de Paști), iar atmosfera din vagon se schimbase, până şi aerul de acolo părea îmbibat cu aromă de tămâie.

Bătrânul se uita mereu în pașaportul său. Voiam atât de mult să mă apropii de el, ca de un tată. Avea multă bunătate şi o energie benefică. Barba îi era lungă și cenuşie, iar un băiat de vreo 6 ani totuşi s-a dus la el, neputându-se abţine să verifice dacă e adevărată. Bătrânul i-a răspuns cu blândeţe: „Când vei crește, vei avea şi tu o barbă ca asta”.

Când am ajuns acasă, următoarea mea încercare de a cumpăra o locuinţă a eșuat. Îmi pierdusem orice speranţă. Dar într-un mod miraculos, în scurt timp, am intrat să listez anunţurile şi am descoperit exact apartamentul la care visasem de multă vreme. Procesul de vânzare-cumpărare a decurs foarte bine, iar în prezent avem locuinţa noastră.

Mulţumesc lui Dumnezeu! Și, desigur, îi mulţumesc mult Sfântului Spiridon!

Traducere din rusă de Mariana Caşu

Instagram: Bătrânul cu pălărie de paie

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu