19 iulie 2022

Esența rugăciunii

⚜️ RUGĂCIUNEA trebuie să fie în concordanță cu modul nostru de viață. Sunt rugăciuni pe care nu le trăim cu sufletul, care nu ne ating din diverse motive – fie din cauza insensibilității spirituale, a infantilității duhovnicești sau a neprihănirii spirituale. Există și asta: la ce bun, bunăoară, un copil neprihănit să citească texte pe care le-a scris cineva cu lacrimi amare pentru păcatele săvârșite?
Acționați conform conștiinței proprii și veți fi liber să vă rugați cu orice rugăciune. Suntem liberi pentru tot ceea ce este bun. Creștinii au libertate deplină în săvârșirea binelui. Nu suntem sclavii unei cutare sau cutare practici de rugăciune. Nu-i poți obliga pe toți să facă la fel. În caz contrar, ne vom izola într-un fel de "lagăr de concentrare" divin. E bine să existe creativitate absolută în acest sens. Să înțelegeți faptul că biserica binecuvântează omul la creativitate. Faci cum vrei, cum simți, atât timp cât ai incredere deplină în cuvintele rugăciunii pe care o faci.
Rugăciunea se poate transforma în turuială: „Bu-bu-buu-buu... Amin!” - și te pui la somn;  „Bu-bu-buu-buu… Amin!” - și pleci la muncă. Nu acesta este scopul ei. Sensul rugăciunii este altul. Poți să faci orice vrei tu în limitele a ceea ce este permis, astfel încât inima să se vindece și să fie curățată de cuvântul și de numele lui Dumnezeu.
Este necesar ca focul rugăciunii să fie păstrat de o persoană cât mai mult timp cu putință. Te-ai rugat, ai ieșit în stradă, ca și cum ai ține o lumânare în mâini - a suflat vântul, s-a stins lumânarea, iar roadele rugăciunii nu se mai simt. Iar dacă ai un recipient mic unde păstrezi lumânarea arzând, și ea are acces temperat la aer, atunci, deși vei ieși afară, vântul nu va stinge focul. În așa fel viețuiești în rugăciune - nu mai ești nepoliticos cu oamenii, nu condamni pe nimeni, nu te enervezi, nu-ți faci griji in exces - trăiești în duhul rugăciunii.
Esența rugăciunii este să trăiești în duhul rugăciunii. Nu pentru lectura propriu-zisă, pentru că Dumnezeu ar trebui să fie contabil în cazul dat. El însă nu este contabil, iar esența rugăciunii este să trăim în duh de rugăciune. Faceți orice vă ajută să trăiți în duhul rugăciunii.
Să trăiești în așa fel, încât strictețea legii să nu se răsfrângă asupra ta, să nu funcționeze. Ai citit o rugăciune și ți-a atins inima pentru prima dată după mulți ani, deși o rostești de foarte mult timp? - În cazul dat, oprește-te și stai în acea rugăciune. Fii loial ei, pentru că reprezintă o ușă către har pentru tine în prezent.

🖍 Traducere de Mariana Cașu după ©️Preot Andrei Tkaciov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu