25 septembrie 2013

Biserica medievală din Chişinău

La un pas de tine. Descoperă…
un monument istoric şi arhitectural deosebit, care a rezistat secolelor, în ploaie, vânt şi ninsoare. Biserica medievală de lemn “Adormirea Maicii Domnului” işi are rădăcinile într-un trecut îndepărtat:
1642 – ctitorii răzeşi din satul Hirişeni construiesc Biserica de lemn în curtea Mănăstirii Hârjauca…
sursa foto
1821 – odată cu strămutarea vetrei Mănăstirii Hârjauca, biserica de lemn este demontată şi transferată de urmaşii ctitorilor pe teritoriul satului Hirişeni. Acolo le serveste localnicilor până în 1928, când în sat se construieşte o nouă biserică de piatră…
1928 – rămasă a fi doar o biserică de cimitir, abandonată şi uitată, biserica începe să se darâme…
1998 – acoperişul de şindrilă se prăbuşeşte împreună cu vechea clopotniţă. Timp de 12 ani biserica supravieţuieşte stihiilor naturii în această stare.
2010 – în urma procesului de demontare, iar apoi – restaurare, Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” este adusa bârnă cu bârnă la Chişinău.
24 septembrie 2011 – începe o nouă etapă în istoria bisericii, ea este sfinţită la Chişinău. De atunci, uşile ei sunt deschise enoriaşilor care vor să asiste la slujbele obişnuite, precum şi tuturor doritorilor de a descoperi trecutul nostru istoric…
La un pas de tine. Descoperă…
• Unica biserică de lemn din Republica Moldova care păstrează arhitectura medievală clasică moldovenească;
• Cea mai veche biserică de lemn ţară, construită în 1642 din stejarii codrilor Moldovei din Călăraşi;
• Cea mai înaltă biserică de lemn din ţară;
• 85% din bârnele originale ale bisericii;
• 70% din iconostasul iniţial al bisericii;
• Icoane care datează din sec. al XVIII-lea.



sursa: http://bisericamedievala.wordpress.com/
  
        Biserica medievală "Adormirea Maicii Domnului" din Chişinău îşi deschide larg porţile de lemn în faţa tuturor creştinilor iubitori de trecut, de linişte şi rugăciune, precum şi pasionaţilor de istorie, cultură şi turism. Este amplasată într-o zonă verde, pitorească, în apropierea unui lac imens, nu departe de Porţile Oraşului Chişinău, Botanica. Mai multe detalii despre amplasare şi contacte puteţi afla pe blogul bisericii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu